28.10.07

REEPS IES Politècnic. Xerrada "Entre tots"

Hem encetat el que intentarem que siga un conjunt d'activitats, incloses en el Programa REEPS ,adreçades als familiars dels nostres alumnes.
Però abans de parlar del què va ser aquesta activitat vull comentar que des de pràcticament l'inici del curs , tenim realitzant pràctiques a l'Institut a dues antigues alumnes que estan estudiant el Cicle d'Integrador Social: Balma Garcia i Almudena Gil i que ens estan ajudant en molts aspectes del funcionament del Centre, i com no podia ser d'altra manera, també en el Programa REEPS. Elles van estar pressents durant l'activitat, i en realitat són les que han elaborat aquest post. A continuació passe a deixar-vos les impressions del que per a elles va ser aquesta xerrada.
Des del Gabinet de Prevenció de Transtorns addictius de l’Ajuntament, se’ns ha presentat el dimarts, 23 d’octubre a les 19:00 de la vesprada, el nou programa “Entre tots”, basat en el “Programa de Prevenció de l’abús de drogues en l’àmbit familiar”.

A l’inici de la xerrada, el treballador social ha diferenciat les addiccions entre: tòxiques (alcohol, tabac, fàrmacs…) i no tòxiques (ludopatia, Internet…). Anomenem addiccions tòxiques aquelles que tenen un efecte físic immediat, mentre que les no tòxiques són aquelles que, tot i generar dependència, no tenen conseqüències físiques notòries (almenys, a curt termini). A més, el conferenciant ha explicat dos tipus d’estratègies per a prevenir o evitar que el problema augmente: un mitjançant la reducció d’oferta, és a dir, amb lleis com la de l’antitabac, que estan destinades a pal·liar el consum d’aquesta droga tradicionalment anomenada blana; l’altre, augmentant la informació respecte a les addiccions, sobretot a fi de poder-les prevenir entre els adolescents.

Una de les primeres preguntes que ha sorprès els assistents ha estat: “Qui no s’ha drogat mai?” Els pares i mares van saber respondre molt bé, ja que al moment van adonar-se que la cafeïna o el tabac, dels quals ells mateixos podien ser consumidors esporàdics, poden ser considerats com una droga.

A continuació, s’ha parlat sobre els riscos físics, psíquics i socials dels transtorns addictius. S’ha arribat a la conclusió que, entre els consumidors, les conseqüències que més por provoquen són les socials, perquè una addicció pot suposar l’aïllament social del consumidor; per tant, no són tant els efectes en un mateix, com l’efecte que la nostra addicció pot provocar en els altres el que sovint pot fer prendre consciència del perill d’una addicció. Encara que la droga que més riscos físics té és el tabac (és la droga que més morts produeix), els pares presents en la sessió van afirmar que prefereixen que els seus fills consumeixin tabac abans que heroïna, ja que la primera és una droga socialment més “acceptada” (i entre la gent no hi ha la sensació que puga produir tants danys físics)

La conferència de l’altre dia marca l’inici d’un taller sobre transtorns addictius que es dividirà en 5 sessions de formació, que es realitzaran els dies 29 i 30 d’octubre i 5,6 i 7 de novembre abordant temes com ara són: Les Drogues, Nosaltres el pares, Família i Afecte, Família i organització i Família i entorn. El taller es farà a l’institut mateix, a la Sala d’Usos Múltiples, al voltant de la mateixa hora (de les 19 hores a les 20 hores o, si hi hagués prou interès fins a les 21 hores). De tota manera, el taller només es durà a terme si s’apunten més persones de les que van assistir a la xerrada, ja que va ser menys nombrosa del que s’esperava (9 persones). Des d’aquí aprofitem per motivar tots els pares a participar més decididament en les activitats que el Centre ofereix de manera gratuïta perquè l’educació dels fills es pugui aconseguir de la millor manera.

Balma García i Almudena Gil, integradores socials de l’IES POLITÈCNIC

REEPS. "Entre tots"

Al Final de la xerrada es va passar una enquesta amb una sèrie de preguntes a fi de valorar-la i en general els va semblar:
1. Els havia aclarit alguns dubtes que tenien sobre el tema i va resultar completa encara que per a alguns pares es podia haver aprofundit més.
2. A la majoria els semblava que caldria fer més activitats com aquesta al llarg de l'any

No hay comentarios: